Cum fotografiezi peisaje și clădiri?

Cei mai multi dintre noi fac fotografii atunci cand merg in vacanta. Daca nu esti fotograf profesionist, cu siguranta majoritatea pozelor pe care le faci sunt fotografii de exterior, care vizeaza peisaje si cladiri. Pozele de vacanta pot fi poze fruoase, sau pot fi poze mai putin reusite. Este important, asadar, sa stii care sunt regulile pentru a face fotografia perfecta a peisajelor si a cladirilor.

Cum fotografiezi peisaje si cladiri?

Una dintre regulile de baza a fotografiei de exterior si a fotografiei, in general, este regula treimilor. Practic, ceea ce trebuie sa faci este sa incadrezi subiectul la una sau doua treimi de cadru. O mare greseala facuta de fotografii amatori este faptul ca incadreaza intotdeauna subiectul central, ceea ce duce la poze neinspirate. Cea de-a doua regula nu tine de reguli de fotografie, ci mai degraba de modul de stocare a fiecarei fotografii in parte. Este bine sa iti notezi informatii despre locul fotografiat, in asa fel incat sa poti regasi poza foarte usor.

De multe ori fotografiile din vacanta sunt facute in miscare. Fie ca le facem din masina sau tren, fie ca le facem pe graba, trebuie sa tinem cont de acest aspect si sa setam aparatul la o valoare cat mai scazuta a timpului de expunere. In caz contrar, fotografiile vor iesi exact asa cum suntem noi: in miscare.

Nu in ultimul rand, tine cont de setarile aparatului. Majoritatea fotografilor amator, sau a celor de vacanta, aleg sa faca fotografia pe modulul automat. O simpla analiza a setarilor si o joaca cu ele, poate sa transforme fiecare imagine captata intr-o adevarata opera e arta, sau cel putin intr-o amintire mai interesanta si mai placuta. Daca simti nevoia sa nu respecti nicio regula, poti face si asta. De multe ori, pozele instant pot fi acele poze pe care le pretuiesti cel mai mult.